Fémkeresők

Makro tartozékok

Partnereink

altAz oldal megtekintésére: Mozzila Firefox böngésző; JavaScript, Flash Player, ActiveX engedélyezése valamint 1366 x 768 képernyőfelbontás javasolt.

Címlap Minelab Equinox 800 teszt

Kaszab Zsolt, a Fémkeresőbolt tulajdonosa jóvoltából, az előrendelés keretein belül hozzájutottam egy  Minelab Equinox 800-as típusú fémkereső műszerhez.  Az eszköz teszteléséről és ahhoz fűzött tapasztalataimról írok az alábbiakban:

Magamról annyit, hogy több éve használok fémkereső készülékeket és az alábbi  típusú gépekről van tapasztalatom:

- White’s 6000 Di PRO SL

- Minelab Musketeer Advantage/Quattro/Excalibur II

- XP Deus

- Jelenleg egy Minelab Excalibur II (5 éve használom) és az Equinox 800-al rendelkezzem.

Általános tapasztalatok:

Első kézbevételre is érezhető, noha egy 1,3 kilógrammos pehelysúlyú gépről  beszélünk, hogy a kialakítása igényes és masszív. Menürendszere könnyen használható, felhasználóbarát. Jó az ergonómiai kialakítása, így nem megterhelő hosszú használat közben sem.

Levegőben történő tesztelések:

A gép a levegőben történő tesztelésekkor mind a kis és nagyméretű céltárgyakra  vonatkozóan távolságban jobban teljesített. Egy kétszáz forintos érmét, vagy a 3 grammos aranylánc fonatát ~ 25%-kal távolabbról érzékeli, mint hasonló méretű tekerccsel rendelkező más gyártók gépei. Viszont a céltárgyak méretéhez kell igazítani a keresési alap programot. Például az érméhez a földi, míg az aranylánchoz az aranykereső gyári alapprogram jó, megfelelő beállítással.

Tesztelési körülmények vízben:

Jelenleg a műszerhez nem kapható a gyári vízálló fejhallgató, így elsősorban szükséges volt elkészítetni azt. A vízálló fülhallgatót házilag készítették a gyárival teljesen megegyező lengő csatlakozóval a géphez történő közvetlen csatlakoztatás érdekében. A tesztelés sós vízben történt, homokos parttal rendelkező strandon. A tesztelés közben a teljes gép (tekercs, elektronika és házilag készített fülhallgató) több órát vízben volt. A teszt folyamán a gép teljes vízállóságot igazolt, ilyen jellegű meghibásodást nem észleltünk.

 Beállítások vízben (gyári Beach 2 program az alábbi módosításokkal):

- Automatikus treshold

- Reaktivitás 4

- 50 hangszín

- (Multi frekvencia ebben az üzemmódban nem állítható)

Vízi tapasztalatok:

Vízben könnyen használható a kis felületek miatt, nagyon kevés az ellenállása (Excalibur II-hez képest). Használat közben stabil a gép, nem ad téves jeleket és nem „cincorog”. Mélységre meglepően többet (tárgy méretétől függően akár 30%) tud mint, az előbb említett típus, illetve kijelzett olyan apró céltárgyakat is a sós vízben amik eddig nem szerepeltek a találati listán. A műszer visszajelzései megbízhatóak az értékek nem ugrálnak össze vissza, stabil jelet tud adni nagyobb mélységben lévő tárgyakra is. Igaz nem mindent oda jelez ki értékben ahova a kézikönyv mutatja. Főleg igaz ez az arany ékszerekre. A mélységérzékelője nem mindig állítja a valós tényállást. A céltárgyak helye könnyen beazonosítható tűpont kereső üzemmód nélkül. A műszer nem lát a fej elé sem mögé, így amint a fej elhalad a tárgy felett és nem jelez a tárgy pont a fej hátsó részénél van.  Amennyiben a tekercs kis területen érzékel több egymáshoz közel lévő céltárgyat okoz némi fejtörést a felszínre hozás. Ilyenkor nem lehet egyértelműen meghatározni a tárgyak helyzetét.

 Beállítások szárazföldön (gyári Field 2 program az alábbi módosításokkal):

- Automatikus treshold

- Reaktivitás 5

- 50 hangszín

- Multi frekvencia

Földi tapasztalatok:

Keresési helyszínen való összeszerelés nem  XP Deus szintű, annál több időt vesz igénybe. Percekre van szükség mire a gépet össze lehet szerelni. A teljes gép rendkívül könnyű még a XP Deushoz képest is. Több órás keresés után sem fárad el az ember karja a használat közben. Keresés közben stabilnak nevezhető a gép, csak néha ad téves jeleket, de nem zavaróan sokat. Vasszűrése nem nevezhető a legjobbnak, inkább középkategóriájúnak. Gyorsasága viszont felülmúlja a Deus

gyorsaságát és jóval mélyebbre is lát, akármilyen méretű céltárgyról beszélünk. A céltárgyak beazonosításakor, ugyanúgy mit a vízben pontos, megbízható visszajelzést ad a műszer. Nem ugrálnak a céltárgyak anyagához rendelt, kijelzőn megjelenő értékek. Viszont a tárgy földből való kiemelése már nem olyan egyszerű, mint a Deusszal. Itt már akadhatnak gondok és eltelhet 1-2 perc mire az ember  megtalálja a céltárgyat pinpointer használata nélkül, de ahogyan minden ez is csak gyakorlás kérdése.

Töltés:

A műszer töltése egy nagyon egyszerű és praktikus módon lett kialakítva, egy mágneses csatlakozót kell csatlakoztatni a konzol aljára, ennek előre kialakított helye van megadott geometriával így nem lehet fordítva csatlakoztatni. A vezeték nélküli fejhallgató vevő egysége is ilyen csatlakozóval ellátott viszont a fejhallgató Micro USB csatlakozóval ellátott. A kábelek a (2 mágneses és egy Micro USB kábel) a készlet tartozékai. Töltő adatpert nem tartalmaz a csomagolás ezt külön kell beszerezni! A műszer töltése ~4 órát vesz igénybe.

Előnyök:

- Kis súly

- Felhasználóbarát felület

- Nagy mélység

- Sok beállíthatósági lehetőség

- Vízhatlanság (keresés után a kerti csapnál elmosható)

- Vezeték nélküli fejhallgató

- Hosszú üzemidő (háttérvilágítás nélkül és a gépbe közvetlen csatlakoztatható fejhallgatóval meghaladja a 12 órát)

Hátrány:

- Tekercs vezetékét a szárra kell feltekerni. A vezeték lengő csatlakozója szállítás közben megtelhet szennyeződéssel, amennyiben nincsen csatlakoztatva.

- Az aranykereső mód számomra használhatatlan volt vízben (földön megszokás kérdése).

- A kijelző elektronika hátulján elhelyezett töltőpontok csatlakozásán lévő aranyozás töltés közben elektrolízis hatására lebomlott, minden elővigyázatosság ellenére (gép elmosva, áttörölgetve). Töltés közben a csatlakozási ponthoz a hangszóróból idővel kiszivárgó víz.

- A könnyű, de masszív kialakítás ellenére a probléma, hogy nyél 3 részből áll és kicsit lötyög.

- Kartámasz és a szár illesztése is nagyon laza, így szükséges volt alá szigetelő szalagra, hogy ne mozogjon.

- Nincsen gyári töltő, csak felárért.

- Nincsen (jelenleg) gyári vízhatlan fejhallgató.

 

Üdvözlettel: S.R. 

Köszöntő

Ma 2019. augusztus 21., szerda, Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz. Boldog névnapot kívánunk!

Aranymosó szett

Ki olvas minket

Oldalainkat 362 vendég böngészi

Látogatások

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa:787
mod_vvisit_counterTegnap:12261
mod_vvisit_counterEzen a héten:37920
mod_vvisit_counterMúlt héten:89297
mod_vvisit_counterEbben a hónapban:250435
mod_vvisit_counterMúlt hónapban:375956
mod_vvisit_counterÖsszesen:4660575

Oldalainkat: 362 vendég böngészi
IP címed: 18.206.13.39
 , 
Ma: 2019. aug., 21