Fémkeresők

accupoint modul 02 femkeresobolt

Partnereink

Ki olvas minket

Oldalainkat 7 vendég böngészi

altAz oldal megtekintésére: Mozzila Firefox böngésző; JavaScript, Flash Player, ActiveX engedélyezése valamint 1366 x 768 képernyőfelbontás javasolt.

Címlap XP Deus 22,5 DD HF teszt

 XP Deus 22,5 cm-es, magas frekvenciás DD kereső tekercs tesztelése vízben

A bolti elérhetősége után azonnal volt szerencsém hozzájutni az XP új, magas frekvenciás (15 / 30 / 55 kHz) kereső tekercséhez.
Az alábbiakban írok a tekercs vízben történő teszteléséről, valamint a 22,5 cm-es elődjével történt összehasonlításról.

A beállítások, kiegészítések:
- Mindkettő tekercsnél a 4-es gyári programot használtam.
- A WS4-es fülesen elvégezhető frekvencia változtatásokon kívül más beállítás módosításokat nem végeztem. Gondolva arra, hogy nem mindenki rendelkezik a finomabb beállítások módosításához szükséges távirányítóval.
- Az antenna kábelek mindkettő tekercsnél házilag készítettek, a fejekre kábel kötegelővel rögzítettek.
- A nyél gyári.
- Plusz vízzáró ragasztást vagy tömítést nem alkalmaztam az új tekercsnél és külső akkumulátoránál. Ennek ellenére a használatok alatt semmilyen beázást nem tapasztaltam. A tekercs és az akkumulátora a tesztek alatt teljes vízállóságot bizonyított.

Körülmények:
A tesztelések, mint írtam vízben történtek, pontosabban a Balatonban, valamint otthoni körülmények között, műanyag edényben.
A teszt tárgyak közt az alábbiak szerepeltek:
- Körömnyi alufólia darabok.
- Horgász sörét ólomok.
- 200 Ft érme
- 50 Ft érme
-   5 Ft érme
- Aranygyűrű 1,7 gr
- Aranyláncok 1,5 gr / 3,0 gr
- Arany fülbevaló 0,12 gr / 0,6 gr

Tapasztalatok:
- A régi és új tekercsek, egyszerre történő használat közben nem zavarták egymást, nyugodtan lehetett őket használni egymás közelségében. A régi és az új tekercseknél is, a vízbe merítés után, keresés közben halk cicergő hang hallható folyamatosan. Ez a hang viszont nem egyezik meg a találati jelek hangjával, tehát a legkisebb találati jel is megkülönböztethető.
- Az új fej érzékenyebb a meder fenék ásványi összetételére, mivel többször előfordult, hogy adott területen fokozódott az alap cicergő hang, majd onnét elmenve megszűnt, visszatérve pedig újra jelentkezett. A zavarást viszont csak a legmagasabb, 54 kHz frekvencián tapasztaltam.
- Mindkettő tekercset legtöbbet a füllhalgatón kiválasztható legmagasabb frekvencián használtam, régi fejnél 18 kHz, újnál 54 kHz. Ezt az miatt is tettem, hogy teszteljem a használhatóságát. Az miatt írom a használható jelzőt mivel meg akartam győződni arról, hogy nem-e lesz túlzottan érzékeny az új tekercs a feladatra. Örömmel tapasztaltam, hogy az új tekercs viselkedése a legmagasabb frekvencián nem zavaró, stabilan teszi a dolgát, csak akkor ad jelet mikor ténylegesen tárgyat érzékel.

A régi és új tekercsek teszt tárgyakkal történő összehasonlítása:
- A nagyobb méretű tárgyakat (érmék, gyűrű) amennyiben a legnagyobb felületükkel tettem a tekercsek elé a régi és az új is hasonló távolságról érzékelte. A különbség abban volt, hogy az új tekercset a legmagasabb frekvencián (54kHz) használva a régi tekercs tárgy érzékelési távolságának határán is nagyon stabilabb jelet adott, valamint a tekercs mozgatási sebessége is lehetett gyorsabb.
A régi tekercsnél mikor a céltárgy távolsága miatt, csak nagyon gyenge jel érkezik, valamint a tekercset különböző irányokból kell mozgatni a stabil jel érdekében. az új tekercs a legmagasabb frekvenciát (54kHz) használva stabil jelet adott.
- A nagyobb méretű tárgyakat (érmék, gyűrű) az élükkel helyezve a tekercsek elé viszont már észlelési távolság különbséget is tapasztaltam az új javára. Jellemzően ~1,5 – 2 cm-rel messzebbről kaptam stabil jelet az új tekerccsel.  A távolság különbség viszont az újnál csak a magasabb frekvenciákon (29 / 54 kHz) volt tapasztalható. Ahogy csökkentettem a frekvenciát a jel stabilitása is úgy csökkent.
- A tesztelés legérdekesebb része a kis súlyú tárgyakkal történt. Összefoglalva, az új tekercs stabilan látott minden olyan kisméretű és súlyú tárgyat, ami miatt érdemes használni. A kis súlyú tárgyaknál, mind a távolságban, mind a jel stabilitásban az új tekercs magas frekvencián használva jobban teljesített. A láncoknál mindegy volt, hogy csomóban vagy egyenesre kihúzva voltak-e, mindkettő esetben látta őket és nem csak a rögzítő karikáikat hanem magát a lánc fonatot is. Az észlelési távolság természetesen függőt a láncok súlyaitól. A fülbevalókkal szintén hasonló volt a helyzet, mindegy volt , hogy nyitott vagy zárt állapotban voltak-e a tekercs előtt, mindkettő esetben stabilan látta távolabbról azokat.

Negatív tapasztalatot is írok az új tekerccsel történő kereséssel kapcsolatban:
A negatívum nem a tekercs képességeivel kapcsolatosak, sőt annak kis céltárgyakkal kapcsolatos képességeit mutatják. A Balatonban történő keresés közben a tekercs érzékelt több olyan tárgyat, amit nagyon kis méretűnek jelzett. Ezek közül néhány a kimerítésük után nem volt megtalálható a vízi szitában. A vízi szitám furat átmérő mérete 5 mm. Tehát valószínű, hogy a tárgyak ennél kisebbek voltak és átfértek a szita furatain. Ez ok miatt készíteni fogok segédeszközt, amire kiöntöm a szita tartalmát és azon kiválogatom mik ezek az apró tárgyak.
Az új fej érzékeli a körömnyi alufólia és pár tized grammos horgász ólomokat is. Ezek viszont távirányítóval jól megírt programmal kiszűrhetőek.

Összefoglalva:
- Megegyező távolságoknál az új tekercs egyértelműbb céltárgy azonosítása az a tulajdonság, amely minden tesztelt tárgynál, legyen kicsi vagy nagy és körülményre vonatkozott.
- Az új tekerccsel a vízi keresés élvezetes, szórakoztató. A céltárgyakat látja, a magas frekvencián használva nem szorul hátrányba a nagyobb méretűeknél, a kisebbeknél viszont előnyben van.
- A használatát ajánlom mindenkinek.

N.Z.

Köszöntő

Ma 2024. március 19., kedd, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz. Boldog névnapot kívánunk!

pulsedive femkeresobolt 2024 modulba

Aranymosó szett