Fémkeresők

Makro tartozékok

Partnereink

altAz oldal megtekintésére: Mozzila Firefox böngésző; JavaScript, Flash Player, ActiveX engedélyezése valamint 1366 x 768 képernyőfelbontás javasolt.

Címlap XP Deus 22,5 DD HF teszt

 XP Deus 22,5 cm-es, magas frekvenciás DD kereső tekercs tesztelése vízben

A bolti elérhetősége után azonnal volt szerencsém hozzájutni az XP új, magas frekvenciás (15 / 30 / 55 kHz) kereső tekercséhez.
Az alábbiakban írok a tekercs vízben történő teszteléséről, valamint a 22,5 cm-es elődjével történt összehasonlításról.

A beállítások, kiegészítések:
- Mindkettő tekercsnél a 4-es gyári programot használtam.
- A WS4-es fülesen elvégezhető frekvencia változtatásokon kívül más beállítás módosításokat nem végeztem. Gondolva arra, hogy nem mindenki rendelkezik a finomabb beállítások módosításához szükséges távirányítóval.
- Az antenna kábelek mindkettő tekercsnél házilag készítettek, a fejekre kábel kötegelővel rögzítettek.
- A nyél gyári.
- Plusz vízzáró ragasztást vagy tömítést nem alkalmaztam az új tekercsnél és külső akkumulátoránál. Ennek ellenére a használatok alatt semmilyen beázást nem tapasztaltam. A tekercs és az akkumulátora a tesztek alatt teljes vízállóságot bizonyított.

Körülmények:
A tesztelések, mint írtam vízben történtek, pontosabban a Balatonban, valamint otthoni körülmények között, műanyag edényben.
A teszt tárgyak közt az alábbiak szerepeltek:
- Körömnyi alufólia darabok.
- Horgász sörét ólomok.
- 200 Ft érme
- 50 Ft érme
-   5 Ft érme
- Aranygyűrű 1,7 gr
- Aranyláncok 1,5 gr / 3,0 gr
- Arany fülbevaló 0,12 gr / 0,6 gr

Tapasztalatok:
- A régi és új tekercsek, egyszerre történő használat közben nem zavarták egymást, nyugodtan lehetett őket használni egymás közelségében. A régi és az új tekercseknél is, a vízbe merítés után, keresés közben halk cicergő hang hallható folyamatosan. Ez a hang viszont nem egyezik meg a találati jelek hangjával, tehát a legkisebb találati jel is megkülönböztethető.
- Az új fej érzékenyebb a meder fenék ásványi összetételére, mivel többször előfordult, hogy adott területen fokozódott az alap cicergő hang, majd onnét elmenve megszűnt, visszatérve pedig újra jelentkezett. A zavarást viszont csak a legmagasabb, 54 kHz frekvencián tapasztaltam.
- Mindkettő tekercset legtöbbet a füllhalgatón kiválasztható legmagasabb frekvencián használtam, régi fejnél 18 kHz, újnál 54 kHz. Ezt az miatt is tettem, hogy teszteljem a használhatóságát. Az miatt írom a használható jelzőt mivel meg akartam győződni arról, hogy nem-e lesz túlzottan érzékeny az új tekercs a feladatra. Örömmel tapasztaltam, hogy az új tekercs viselkedése a legmagasabb frekvencián nem zavaró, stabilan teszi a dolgát, csak akkor ad jelet mikor ténylegesen tárgyat érzékel.

A régi és új tekercsek teszt tárgyakkal történő összehasonlítása:
- A nagyobb méretű tárgyakat (érmék, gyűrű) amennyiben a legnagyobb felületükkel tettem a tekercsek elé a régi és az új is hasonló távolságról érzékelte. A különbség abban volt, hogy az új tekercset a legmagasabb frekvencián (54kHz) használva a régi tekercs tárgy érzékelési távolságának határán is nagyon stabilabb jelet adott, valamint a tekercs mozgatási sebessége is lehetett gyorsabb.
A régi tekercsnél mikor a céltárgy távolsága miatt, csak nagyon gyenge jel érkezik, valamint a tekercset különböző irányokból kell mozgatni a stabil jel érdekében. az új tekercs a legmagasabb frekvenciát (54kHz) használva stabil jelet adott.
- A nagyobb méretű tárgyakat (érmék, gyűrű) az élükkel helyezve a tekercsek elé viszont már észlelési távolság különbséget is tapasztaltam az új javára. Jellemzően ~1,5 – 2 cm-rel messzebbről kaptam stabil jelet az új tekerccsel.  A távolság különbség viszont az újnál csak a magasabb frekvenciákon (29 / 54 kHz) volt tapasztalható. Ahogy csökkentettem a frekvenciát a jel stabilitása is úgy csökkent.
- A tesztelés legérdekesebb része a kis súlyú tárgyakkal történt. Összefoglalva, az új tekercs stabilan látott minden olyan kisméretű és súlyú tárgyat, ami miatt érdemes használni. A kis súlyú tárgyaknál, mind a távolságban, mind a jel stabilitásban az új tekercs magas frekvencián használva jobban teljesített. A láncoknál mindegy volt, hogy csomóban vagy egyenesre kihúzva voltak-e, mindkettő esetben látta őket és nem csak a rögzítő karikáikat hanem magát a lánc fonatot is. Az észlelési távolság természetesen függőt a láncok súlyaitól. A fülbevalókkal szintén hasonló volt a helyzet, mindegy volt , hogy nyitott vagy zárt állapotban voltak-e a tekercs előtt, mindkettő esetben stabilan látta távolabbról azokat.

Negatív tapasztalatot is írok az új tekerccsel történő kereséssel kapcsolatban:
A negatívum nem a tekercs képességeivel kapcsolatosak, sőt annak kis céltárgyakkal kapcsolatos képességeit mutatják. A Balatonban történő keresés közben a tekercs érzékelt több olyan tárgyat, amit nagyon kis méretűnek jelzett. Ezek közül néhány a kimerítésük után nem volt megtalálható a vízi szitában. A vízi szitám furat átmérő mérete 5 mm. Tehát valószínű, hogy a tárgyak ennél kisebbek voltak és átfértek a szita furatain. Ez ok miatt készíteni fogok segédeszközt, amire kiöntöm a szita tartalmát és azon kiválogatom mik ezek az apró tárgyak.
Az új fej érzékeli a körömnyi alufólia és pár tized grammos horgász ólomokat is. Ezek viszont távirányítóval jól megírt programmal kiszűrhetőek.

Összefoglalva:
- Megegyező távolságoknál az új tekercs egyértelműbb céltárgy azonosítása az a tulajdonság, amely minden tesztelt tárgynál, legyen kicsi vagy nagy és körülményre vonatkozott.
- Az új tekerccsel a vízi keresés élvezetes, szórakoztató. A céltárgyakat látja, a magas frekvencián használva nem szorul hátrányba a nagyobb méretűeknél, a kisebbeknél viszont előnyben van.
- A használatát ajánlom mindenkinek.

N.Z.

Köszöntő

Ma 2019. augusztus 21., szerda, Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz. Boldog névnapot kívánunk!

Aranymosó szett

Ki olvas minket

Oldalainkat 143 vendég böngészi

Látogatások

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa:1159
mod_vvisit_counterTegnap:12261
mod_vvisit_counterEzen a héten:38292
mod_vvisit_counterMúlt héten:89297
mod_vvisit_counterEbben a hónapban:250807
mod_vvisit_counterMúlt hónapban:375956
mod_vvisit_counterÖsszesen:4660947

Oldalainkat: 144 vendég böngészi
IP címed: 18.206.13.39
 , 
Ma: 2019. aug., 21